Niche Analyse: Terug naar de oertijd met Paleo

Zin in een ritje terug naar de oertijd?

Met Paleo gaan mensen op het gebied van voeding terug naar de tijd van onze voorouders. Paleo geeft iedereen de mogelijkheid om te eten zoals we dat vroeger eigenlijk ook al deden. Geen bewerkte producten, weinig tot geen suikers en een beperkt aantal koolhydraten zijn de basis van dit bijzondere dieet.

Het Paleo dieet brengt vaak veel meer positieve eigenschappen met zich mee ten opzichte van de ‘gewone’ voeding die het grootste gedeelte van de Nederlanders dagelijks consumeren.

Zo eet je met het Paleo dieet voornamelijk natuurlijke producten die niet bewerkt zijn met onbekende stoffen. Maar ook blijft je suikerspiegel dankzij dit dieet veel beter in balans en krijg je er – volgens de Paleo gebruikers zelf – veel meer energie voor terug.

Allemaal erg positief dus, en dat is dan ook meteen de reden dat Paleo zo populair is geworden. Ook in Nederland heeft de paleo-ontwikkeling niet stilgestaan. Kijk maar eens naar de enorme groei in populariteit als het om Paleo gaat (2004-heden):

In 2013 bereikte Paleo het absolute hoogtepunt en zat een relatief groot gedeelte van de Nederlanders elke avond met een paleo-diner op schoot. Sindsdien is de hype iets afgenomen, maar blijft de trend de laatste jaren redelijk stabiel.

Tijd om deze winstgevende niche eens goed te bespioneren dus!

 

Waarom is deze niche zo populair?

  • Veel mensen willen af van de bewerkte producten die we bijvoorbeeld vinden in de supermarkt, ze zijn op zoek naar een natuurlijke vorm van voeding.
  • Afvallen is een andere reden om te starten met een Paleo dieet. Je krijgt dankzij Paleo minder koolhydraten zoals suiker binnen. Dit maakt het afvallen een stuk eenvoudiger, iets dat zeker een positieve bijkomstigheid is voor veel mensen die willen beginnen met een Paleo dieet.
  • Anderen zijn allergisch voor bepaalde (bewerkte) producten. Paleo is voor deze groep een goede oplossing om tóch een goede voeding binnen te krijgen zonder dat ze in de problemen komen met hun allergieën.
  • Volgens de Paleo-gebruikers krijgt je energie een flinke boost van de paleo-voeding. Zeker iets waar een grote groep mensen naar op zoek zijn.

 

Hoe populair is deze niche?

Om te bepalen hoeveel mensen er nu precies geïnteresseerd zijn in Paleo, is het van belang om verschillende zaken goed te bekijken.

Zo zijn de relevante zoekvolumes op Google een uitstekende indicator, maar ook de omvang van de grootste social media kanalen geven een goed inzicht in de omvang van deze markt. Facebook is de grootste speler als het gaat om social media kanalen en hier leggen we dan ook de focus op.

 

Zoekvolumes in Google

ZoekwoordMaandelijks volume
Paleo8.100
Paleo dieet6.100
Paleo recepten5.400
Paleo ontbijt2.400
Koolhydraatarm dieet14.800
Paleo eten210
Paleo kookboek260

Zoals valt af te lezen uit de tabel wordt er maandelijks veel gezocht op paleo-gerelateerde zoekwoorden. Dit zijn slechts de top zoekwoorden met de meeste zoekvolumes. Er zijn nog tientallen andere relevante zoekwoorden in deze niche te vinden. Een positief begin dus!

Grote Facebook pagina’s

NaamAantal likes/volgers
Paleo.nl60.517
Paleo Bro's25.748
Paleo-Store.nl16.413
Paleo-Lifestyle12.478
Paleo Recepten12.178
Hallo Paleo6.858

Waar de zoekresultaten in deze niche al meer dan voldoende zijn, valt er zeker niets te klagen als het gaat om de omvang van de relevante Facebook pagina’s. De grootste pagina (Paleo.nl) heeft zelfs ruim 60.000 volgers die dagelijks het paleo-nieuws op de voet volgen.

Populaire content

ArtikelAantal shares
"Paleo chocoladetaart om je vingers bij op te eten"1.6K
"Onze Paleo Bruiloft"426
"De 10 Lekkerste Paleo Brood Recepten"421
"Paleo Traktaties: Hét glutenvrije en zuivelvrije bakboek!"390
"Lactosevrije Kokos Yoghurttaart - Paleo, Glutenvrij, met probiotica"390
"Best weinig vlees, zo’n echt paleodieet"368
"Paleo Wraps (glutenvrij, lactosevrij, suikervrij)"311

De populairste stukken content worden graag door de bezoekers gedeeld met hun vrienden op social media. Het meest populaire artikel staat op dit moment al op 1.600 shares(!), verdeeld over verschillende kanalen. Dit is ook zeker een goed teken!

 

Inspiratie voor blogartikelen

Net als in alle andere niches is het ook in deze niche belangrijk om te laten zien dat je een autoriteit bent op het gebied van jouw niche. Je moet duidelijk laten merken aan je bezoekers dat jij verstand hebt van dit onderwerp en je bezoekers graag een stapje verder helpt.

De beste manier om dit te doen is door waardevolle informatie te geven. Dit kan bijvoorbeeld via een social media pagina, een e-mailmarketingcampagne, maar natuurlijk ook gewoon via de blogartikelen op je website zelf.

Het kan soms lastig zijn om met de juiste onderwerpen voor deze blogartikelen te komen. Zijn de onderwerpen wel interessant genoeg? Zitten mijn bezoekers wel te wachten op deze artikelen?

Tijd om weer even de spion in ons zelf aan te spreken dus. De beste optie om met onderwerpen voor je blogartikelen te komen is door te kijken naar wat al goed scoort bij de concurrentie. Het wiel opnieuw uitvinden levert soms goede resultaten op, maar dit is zeker niet altijd het geval. Kijk daarom gewoon even rustig waar je concurrenten over schrijven.

Vervolgens geef je je eigen persoonlijke twist aan de blogartikelen en maak je ze nóg beter dan bij de concurrentie. Dit zijn twee essentiële punten die je absoluut niet mag vergeten.

Helaas kom ik toch nog vaak half-gekopieerde blogartikelen tegen die op meerdere websites zijn terug te vinden. De tekst is misschien niet letterlijk gekopieerd, maar nieuwe en unieke informatie is het zeker niet.

Dit moet je altijd proberen te voorkomen. Je wil je bezoekers iets waardevols en unieks meegeven.

Schrijven over dezelfde onderwerpen als je concurrentie is zeker geen probleem, maar stop je eigen unieke beleving en kennis in de artikelen.

Goed, tijd voor een aantal populaire onderwerpen waar je over kan gaan schrijven als je kiest voor deze niche:

 

3 handige tips om eenvoudig de Paleo-lifestyle aan te nemen.

 

Hoe bereid je de meest heerlijke Paleo desserts?

 

De lekkerste Paleo brood recepten op een rij!

 

Vlees(vervangers) eten in combinatie met een Paleo dieet.

 

5 tips om effectief af te vallen door middel van een Paleo dieet.

 

Hoe combineer je Paleo het beste met een allergie of intolerantie?

 

De 10 leukste Paleo traktaties voor tijdens verjaardagen, feestjes en nog veel meer!

Best verkochte producten

Je kan er voor kiezen om zelf een product te maken en te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een kookboek met Paleo recepten.

Toch is dit voor beginners meestal niet de beste optie.

De kosten zijn vaak hoog, er gaat veel tijd in zitten om het product te (laten) maken en de kans dat het product niet verkoopt maakt het alles bij elkaar opgeteld vrij risicovol.

Affiliate producten bieden hiervoor een geweldige uitkomst. Je kan bestaande producten aanbevelen aan de bezoekers op je website en ontvangt hier vervolgens een commissie voor per verkoop.

Het fijne aan affiliate producten is dat ze vaak al enige populariteit kennen. Hierdoor kan je producten promoten die andere mensen al als waardevol beschouwen.

In de Paleo niche zijn er meer dan genoeg populaire producten die je kan promoten via grote affiliate netwerken:

 

Bestverkochte producten Bol.com

ProductAantal beoordelingenScore
'De Paleo revolutie'504.5
'Eet Paleo in 7 stappen'414.8
'EetPaleo'264.6
'Eet Paleo - Slowcooker'204.4
'De oerspronkelijke keuken'144.4
'Paleo voor beginners'95.0

Andere aanbieders

AanbiederCommissie
Foodie.nl€10.50 - €18.50
Bruna.nl5% - 10%
Bladen.nl70%
Eci.nl7% - 9%

 

Adverteerders in deze niche

Een goede niche heeft een aantal (grote) adverteerders die graag betalen om hun bedrijf/website te promoten.

Weinig tot geen adverteerders is meestal geen goed teken. Dit betekent namelijk dat bedrijven het niet waard vinden om geld uit te geven aan deze niche. In de meeste gevallen komt dit door een gebrek aan (potentiële) klanten.

In de paleo niche is dit probleem gelukkig niet aanwezig.

De volgende adverteerders zijn actief:

AdverteerderProduct
Bruna.nlKookboeken
Dieetpaleo.nlRecepten
Eetpaleo.nlKookboeken
Kookwinkel.nlKookboeken
Eci.nlKookboeken
Bol.comKookboeken
Mymuesli.comPaleo muesli

Zoektermen

De zoekmachines zijn een ideale plek om je bezoekers vandaan te halen. Uiteraard is het wel handig om te weten waar je (potentiële) bezoekers precies op zoeken.

Hieronder vind je de meest voorkomende zoektermen in de zoekmachines.

 

Google

Zoekterm
Wat is paleo dieet
Paleo boek
Paleo ervaringen
Paleo weekmenu
Paleo betekenis
Paleo voor beginners
Paleo dieet recepten
Paleo dieet ervaringen
Paleo lijst

Bing

Zoekterm
Paleo dieet nadelen
Paleo weekschema
Paleo weekschema
Paleo bananenbrood
Paleo recepten gratis
Paleo dieet onzin
Paleo dagmenu
Paleo ontbijt
Paleo webshop

 

Sub-niches

De Paleo niche beschikt over een vrij grote markt met veel mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Dit brengt natuurlijk ook enige concurrentie met zich mee.

Het is zeker goed te doen om de concurrentie aan te gaan, maar voor iedereen die liever wat kleiner begint zijn er genoeg mogelijkheden.

Een goede optie om deze niche vanuit een unieke hoek aan te pakken is door je te gaan richten op één specifiek onderwerp van de Paleo niche. Dit wordt ook wel een sub-niche genoemd.

Je zoekt als het ware een niche binnen een niche. Zo is online marketing bijvoorbeeld een sub-niche van de gehele marketing niche.

Hieronder vind je een lijst met relevante sub-niches:

 

Paleo voor beginners

 

Afvallen/diëten met Paleo

 

Paleo voor beginners

 

Ontbijten met Paleo

 

Paleo desserts

 

Eenvoudige en snelle Paleo recepten

 

Paleo traktaties

 

Paleo voor mensen met allergieën

 

Hoe start je een succesvolle website in deze niche?

Zoals we kunnen zien is de paleo niche erg geschikt om een website in te beginnen.

De zoekvolumes zijn hoog, adverteerders zijn aanwezig, er zijn voldoende affiliate producten om te promoten en er zijn meer dan genoeg sub-niches om voor te kiezen.

Nu wil je natuurlijk niet zomaar een website maken. Een succesvolle website, dat is het uiteindelijke doel!

Zelf zie ik mijn websites het liefste als een merk. Het merk moet je zo waardevol en relevant mogelijk zijn binnen jouw niche. Dit zorgt ervoor dat bezoekers graag nog een keer terugkomen voor meer informatie, producten, hulp en nog veel meer.

Of mensen tevreden zijn met jouw ‘merk’ hangt voor het grootste gedeelte af van de waarde die je aan je bezoekers geeft.

Het handigste is om eerst een redelijk groot aantal waardevolle blogartikelen toe te voegen aan je website. Hier kan je de ideeën die ik hierboven heb beschreven voor gebruiken.

De blogartikelen op je website zijn vaak de plekken waar bezoekers voor het eerst in aanraking komen met jouw website. Neem hier dus echt goed de tijd voor.

Vervolgens is het onderhouden van een goede mailinglijst van groot belang om je website naar een hoger niveau te tillen.

Netwerken binnen deze niche is ook een geweldige mogelijkheid om meer bezoekers naar je website te trekken. Ga het gesprek aan met de concurrentie, je bezoekers en eventuele adverteerders.

Dit alles met één gedachte in het achterhoofd: Zoveel mogelijk waarde geven aan je bezoekers.

 

Wat heb je nodig om te starten?

  • Een goede hosting (Vimexx) – Allereerst heb je een goede en gebruiksvriendelijke website nodig. Een goede hosting is van groot belang om je website snel te houden. Zelf maak ik voor al mijn websites gebruik van Vimexx.
  • Een domeinnaam (Vimexx) – Bij Vimexx heb je ook de mogelijkheid om goedkoop domeinnamen te registreren. Kies voor een merknaam, niet voor een zoekwoord. Niets staat zo onprofessioneel als een domeinnaam dat bestaat uit een paar zoekwoorden, puur om te scoren in de zoekmachines. Kies voor een pakkende en eenvoudig te onthouden domeinnaam.
  • Afbeeldingen, grafieken, foto’s etc. (Photodune) – Plaats nooit zomaar afbeeldingen vanuit ‘Google afbeeldingen’ op je eigen website. Niemand zit natuurlijk op een claim te wachten 😉 Bij Photodune betaal je een klein bedrag voor afbeeldingen van hoge kwaliteit. Deze afbeeldingen mag je vervolgens onbeperkt gebruiken op je website(s).
  • Een goede autoresponder (Aweber) – Een mailinglijst is absoluut onmisbaar om je website écht tot een succes te maken. Om de mensen die zich inschrijven voor je mailinglijst vervolgens waardevolle mails te sturen, heb je een goede autoresponder nodig. Zelf maak ik altijd gebruik van Aweber om mijn mails te versturen. Aweber is niet de goedkoopste oplossing, maar biedt je wel alle mogelijkheden die je nodig hebt om het maximale uit je mailinglijst te halen.
  • Een professioneel thema (Themeforest) – Om je website succesvol te maken zal je ook enige professionaliteit moeten uitstralen. De gratis thema’s van WordPress zijn zeker niet verkeerd, maar geven toch vaak een hobby-uitstraling aan je website. Themeforest staat vol met prachtige thema’s die je website een professionele uitstraling geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We zijn er bijna!
Waar mag ik het e-book naartoe sturen?